3.2.09

Nje leter e papublikuar ndonjehere e Spiro Milo-1912 drejtuar fshatrave te Himares.







KLIKO MBI FOTO QE TA SHIKONI TE ZMADHUAR DOKUMENTIN...
MARRE NGA HIMARA BLOGER

Αριθ. 6832
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εν Χειμάρρα Κατεπείγουσα
Τη 30 Αυγούστου 1913 Εμπιστευτική
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ
ΠΡΟΣ
Τας πολεμικάς επιτροπάς και τα χωρία της επαρχίας
Διά την πατρίδα μας είναι ανάγκη οί Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι των δυνάμεων να ίδωσιν τα τέκνα της Χειμάρρας όντας αποφασισμένα την ελευθερίαν την οποίαν είχον από τους σουλτάνους και την οποίαν ήδη από 10 μηνών διά νέου αγώνος και αίματος απέκτησαν πλήρη, να κρατήσουν.
Διά την πατρίδα και διά την τιμήν της Χειμάρρας επίσης είναι ανάγκη ημείς να δώσωμεν θάρρος και πεποίθησιν εις τους άλλους Ηπειρώτας, τους οποίους η διπλωματία των ισχυρών ζητεί να σφαγιάση.
Οι αντιπρόσωποι των Δυνάμεων τους Χειμαρριώτας πρέπει να ίδωσιν και εκτός της Χειμάρρας, διότι πρέπει να πιστοποιηθεί ότι παντού της Ηπείρου δυνάμεθα να πολεμήσωμεν και είμεθα ικανοί προς τούτο.
Αν είναι δυνατόν όλοι νά φέρουν κάλτσες, τσαρούχια, κοντό πανταλόνι μαύρο ή γαλάζιο και ένα σακκίδιον διά το ψωμί.
Έκαστον χωρίον με τούς άνδρας θα υποδείξει και ανά έναν ιερέα. Επίσης ανά πέντε ή τρείς γυναίκας, αναλόγως του χωρίου, ενόπλους.
Το τελευταίον τούτο το συνιστώ ενθέρμως. Μην σκέπτεσθε στενώς. Αι γυναίκες είναι μητέρες και αδελφαί μας, θα ακολουθήσουν τους αδελφούς και υιούς των διά την πατρίδα. Διά την διατροφήν και μεταφοράν να μεριμνά ο Αρχηγός όστις θα είναι επικεφαλής αυτών. Η συγκέντρωσις εις πρώτην διαταγήν, εις μέν τα δυτικά χωρία, θα παραγγελθή τηλεφωνικώς, εις δε τα ανατολικά δι’ ιδίων αγγελιοφόρων. Ο Αρχηγός θα μεριμνήση περί του επιδοθησομένου υπομνήματος κ.τ.λ.
Αι πολεμικαί επιτροπαί θα συνεργάζωνται μετά του υπολοχαγού κ. . . . . . . όστις θα αναπληρώνη τον Αρχηγόν. Ο Αρχηγός πιστεύει ότι οι Χειμαρριώτες έχουν πεποίθησιν εις τον αγώνα αυτόν και μόνον διά την πατρίδα μας γενομένην εργασίαν και θα ακολουθήσωσιν άνευ συζητήσεων όπως μέχρι μέχρι τούδε τα διατασσόμενα παρ’ αυτού εν ονόματι της Πατρίδος.
Οι Χειμαρριώται ως επαναστάται έχουν το δικαίωμα ενόπλως να εμφανισθώσιν, ενώ οι άλλοι Ηπειρώτες ουχί. Την Χειμάρραν όθεν και την Ήπειρον όλην θ’ αντιπροσωπεύσωμεν.
Προς τον σκοπόν τούτον ο Αρχηγός εντέλλεται, αι επιτροπαί, οι φρούραρχοι και οι Κοινότητες να έχωσιν ετοίμους εις πρώτην διαταγήν προς εκκίνησιν τους εξής κατά χωρίον άνδρας:
Παλάσσα . . . άνδρας 25 Κιπαρό άνδρας 40
Δρυμάδες « 40 Τσόραϊ « 10
Βούνο « 30 Πικέρνι « 15
Χειμάρρα « 40 Αγ.Βασίλειος & Χουτέτσοβο 15
Πύλιουρι « 25 Λούκοβο « 15
Κούδεσι « 15 Νίβιτσα « 30
εν όλω 290
Οι άνδρες θα φέρουν τα όπλα των, τας λόγχας και τα φυσίγγιά των και τας καθαρωτέρας ενδυμασίας μετά μιάς μικρής σημαίας. Ο προεστός η Αστυνομία και το υπόλοιπον των κατοίκων θα φρουρήσωσιν τον τόπον μέχρι της επανόδου.
- Αναφέρατε την ετοιμασίαν.
- Εμπρός, έχομεν τον Θεόν μαζί μας.
Ζήτω η Χειμάρρα.
Ο Αρχηγός
Σ. Σπυρομήλιος

1 comment:

Luis Portugal said...

Hello
It has a nice blog.
Sorry not write more, but my English is bad writing.
A hug from my country, Portugal